Nieuws Anne Fleur Kolthof 22 juni 2023

Wat beïnvloedt onze rentes?

Sta jij op het punt om je woning te kopen of loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort af? Je kijkt graag vooruit én bent op zoek naar een stukje zekerheid.

Vaak gaan we in gesprek met economen en onze financiële adviseurs van Freek Hypotheek die de rentes dagelijks in de gaten houden om het aankopen van je woning nóg makkelijker te maken. In dit artikel gaan we verder in op de renteontwikkelingen en prognose.

Wij verwachten dat:

  • De kortlopende rente (variabel en tot 5 jaar vast) zal de komende tijd verder stijgen.

  • De langlopende rente (langer dan 5 jaar vast) zal op termijn dalen. 

Maar waar is deze prognose op gebaseerd?

Inflatie effect op het kopen van je huis 

De inflatie in Nederland met betrekking tot de euro kent een dalende trend als je deze vergelijkt met oktober 2022 waarin we een inflatiepercentage kende van 10,6%. De grote noemers waren zowel voedsel als energie. De vraag luidt: Waarom merken we daar nauwelijks wat van? Omdat de prijzen van andere goederen en diensten stijgen, waardoor het niet langer opvalt. Zo noemen we dit de kerninflatie die een percentage van 5,3% heeft bereikt. Dat is de inflatie zonder de stijging van energie- en voedselprijzen.

Effect ECB op inflatie en hypotheekrente

De ECB (Europese Centrale Bank) heeft als taak om de inflatie te matigen en hanteert hierbij de streefwaarde van 2% op lange termijn. Als we dit vergelijken met het huidige inflatieniveau, dan zien we grote verschillen. 

Renteverhoging is een middel dat de ECB kan inzetten om de hoge inflatie aan te pakken. Als de rente stijgt, koelt de economie af. Leningen worden duurder, waardoor er minder wordt geïnvesteerd. Ook is het idee dat consumenten dan minder uitgeven waardoor de inflatie daalt. Een renteverhoging van de ECB zal met name de kortere rentes tot 2 jaar vast laten stijgen.

Rentetarieven 

In 2023 zien we een forse stijging van de korte rentes en stabiele 10 en 20 jaar vaste rentes met op weekniveau een zeer lichte stijging of daling. Deze stijging of daling kan ook te maken hebben met de concurrentiepositie van een individuele geldverstrekker: het aantal aanvragen is te laag en dan zorgt een daling voor een betere positie waardoor intermediairs die verstrekker opzoeken voor hun aanvragen. 

Wil je je nog beter laten informeren over rentes en dan toegespitst op jouw situatie? Neem dan contact op en wij als vb&t Makelaars en Freek Hypotheek voorzien je graag van persoonlijk advies op het gebied van aankoop en verkoop van woningen + inzage in je financiële situatie.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan