Woninginrichting Rik Feijen 13 oktober 2022

Welke klok past in mijn nieuwe huis?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens, luidt het spreekwoord. Toch hebben veel mensen tegenwoordig geen tikkende klok meer staan thuis.

Waar vroeger de dreun ieder uur te horen was om de tijd aan te duiden, weet men welk uur het is via de smartphone of, wat nog steeds mode is gebleven, via het polshorloge.

Desondanks de technologie van vandaag kan een klok kopen voor in huis een meerwaarde hebben ten opzichte van het polshorloge en de smartphone. In dit artikel worden de verschillende soorten klokken uit de doeken gedaan, wat er bij komt kijken en in welke stijl je ze kan vinden.

De koekoeksklok

Als je een liefhebber bent van Duitsland en het land wel eens frequenteert, ken je deze klok vast wel: de koekoeksklok. In Nederland is hij te vinden in speciale winkels, winkels die allerlei snuisterijtjes verkopen die je niet meteen in een Ikea of andere (meubel)winkel vindt. Toch slingert dit model in nog vele huiskamers, al dan niet bewoond door een koppel van de derde leeftijd.

Oorspronkelijk komt deze klok dan ook uit Duitsland, meer specifiek: het Zwarte Woud (waar hij trouwens nog steeds gemaakt wordt). Wat zijn naam verklaart, is voor de mensen die deze klok hebben, duidelijk: door de techniek van balgen en fluitjes imiteert deze klok het geluid van een koekoeksvogel. Er werd bewust gekozen voor het geluid van dit vogeltje na te bootsen, aangezien de koekoeksklok moest dienen als wekker, en het geluid van een haan niet makkelijk voort te brengen is via de mechanica van een klok.

Typisch voor deze klok is zijn stijl. Het houtsnijwerk is altijd fijn en gedetailleerd, er worden figuren uitgebeeld die men vooral kan terugvinden in landerijen en bossen (zoals een eekhoorn, een mus, een eikenblad en ga zo maar door) en zowel de wijzers als de Romeinse cijfers zijn van ivoor.

De koekoeksklok is een mooi meegenomen souvenir vanuit Duitsland, waar ze tegenwoordig massaal geproduceerd worden ten koste van zijn kenmerkende kwaliteit, en zeker wanneer hij dan ook echt handgemaakt en origineel is.

De wandklok

In tegenstelling tot de koekoeksklok komt deze klok veel vaker voor, zeker bij jongere huisgezinnen. De wandklok is altijd simpel van bouw, maar kan ondanks niet van gedetailleerd en piekfijn houtsnijwerk gemaakt te zijn, toch zijn charme hebben. Van wandklokken zijn er dan ook veel stijlen te vinden, voor elk wat wils en naar ieder zijn smaak.

De wandklok is van verschillende materialen gemaakt, waarbij er meestal een combinatie is van metaal met hout, kunststof of glas is. De klok kan ook geen geluid maken door zijn mechaniek, en dient vooral voor de tijd (in stilte) aan te duiden, of als decoratie van jouw huis. De wandklok kan dan ook bijna overal aangebracht worden: de inkomhal, de keuken, de woonkamer bovenaan de kast of zelfs gewoon in de badkamer.

Hoe mooier de wandklok, hoe groter de kans dat hij ergens zal hangen waar iedereen hem kan zien en bewonderen – en ook meteen weet hoe laat het is die dag. 

Het slingeruurwerk

Ook wel eens de pendule genoemd, is qua stijl van alle klokken de meest opvallende en klassieke klok. Deze klok komt niet uit Duitsland, maar is hier in Nederland uitgevonden. 
De uitvinder van het slingeruurwerk, Christiaan Huygens, deed proeven met het uurwerkslinger, waarbij een heen en weer bewegende slinger de regelmatige loop moest reguleren. Aan de hand van een speling met de zwaartekracht via het rad en de lepel kon deze klok zijn ding doen.

Kenmerkend bij het slingeruurwerk - naast zijn uniek mechanisme – is zijn ‘bombastische’ stijl tegenover de koekoeksklok en de wandklok. Een pendule kan in veel stijlen voortkomen en van verschillende materialen gemaakt worden, maar wat een pendule zo doet opvallen is zijn grootte.

De kleinste pendules kunnen aan de wand gehangen worden, als het gewicht van het materiaal waaruit ze bestaat dat ook toelaat, maar worden meestal op een stevige kast gezet, of op de grond, wat het geval is bij hele grote pendules.

Deze klok komt dan ook het minst voor. Dit is te wijten aan het feit dat de klok meestal uit duur materiaal bestaat (denk maar aan porselein en marmer) en ook zelden een goeie plaats kan krijgen binnen de decoratie van je huis. Een eenvoudig slingeruurwerk kan zeker mooi staan in de hoek, maar sommige slingeruurwerken zijn te kitscherig voor de meeste woonkamers.

Deze komt dan ook het minst voor van alle klokken.

Stolpklokken

Wie graag de charme heeft van het slingeruurwerk, maar dan in een iets kleiner formaat, zal een stolpklok het ideale compromis zijn. Een stolpklok werkt aan de hand van een quartz uurwerk, waarbij het uurwerk werkt op een batterij met een speciaal draaislinger systeem, en de slinger heen en weer draait. Het is met andere woorden hetzelfde mechanisme als bij de pendule, maar dan iets kleiner.

Het kleine broertje van de pendule is dan ook ideaal om op een tafel, kastje of schouwplank te zetten. De klok kan eveneens in veel stijlen voorkomen, meestal klassiek (en voor sommige mensen eveneens te kitscherig), neemt weinig ruimte in beslag en kan voor wie dit type graag ziet juist die klemtoon geven aan het interieur waar hij of zij naar op zoek was.

Stolpklokken hebben ten slotte hun naam niet gestolen, aangezien het een pendule is dat in een klein formaat komt, omhult door een doorzichtige stolp, gemaakt van plastic.

Andere klokken

Bovenstaande type klokken zijn lang niet de enige die er te vinden zijn. Wie fan is van de pendule, maar toch de stijl van deze klok kan missen als kiespijn, doet er goed aan om voor een skeletklok te kiezen. Deze kan zowel aan de muur hangen als in een kleiner formaat op een schouw of kast gezet worden.

Ook de skeletklok heeft zijn naam niet gestolen: er is geen omhulsel, de mechaniek achter de klok is ‘naakt’ en de stijl is ‘minimalistisch’. Er komt met andere woorden weinig om de hoek kijken bij deze klok zijn uiterlijk.

De meest moderne klok van allemaal is op zijn beurt de flipklok. Zowel het formaat als de stijl laten weinig aan de verbeelding over, en de mechaniek achter deze klok is evenzeer eenvoudig te noemen.

De flipklok is vooral op een nachtkastje te zetten naast het bed. In tegenstelling tot andere klokken, duidt deze klok de datum aan, zodat je niet enkel weet hoe laat het is, maar welke dag het precies is.

Dit type van klokken is ideaal voor wie een klok wilt dat eenvoudig is, niet al te duur en doet wat hij moet doen: de tijd aangeven.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan