Wat zijn de grootste energieslurpers in huis?
De energieprijzen stijgen steeds een beetje meer, zoals sommige misschien al gemerkt hebben. Huizenbezitters met een variabel energiecontract merken dat direct. Ook de huizenbezitter die binnenkort een nieuw contract moet afsluiten kan maar beter alvast beginnen met sparen. Dat is namelijk één manier om de hoge kosten te dekken, een andere manier is achterhalen wat de grootste energieslurpers in je huis zijn om met die apparaten vervolgens bewuster om te gaan.
Elektrische kachel
De elektrische kachel. In oudere huizen zie je ze nog regelmatig verschijnen. Handzaam, verrijdbaar en zodra je de stekker in het stopcontact steekt wordt de ruimte snel lekker warm. Deze kachels – zonder thermosstaat – zijn echte energieslurpers. Bij 500 branduren is het verbruik van een elektrische kachel van 2.000 Watt gemiddeld 1.000 kWh.
Elektrische boiler
Enerzijds wil je bewuster omgaan met de energie voor je eigen portemonnee, maar je houdt je ook bezig met de gevolgen voor het klimaat. Je hebt daarom een elektrische boiler aangeschaft, zodat je op den duur misschien wel van het gas af kunt. Een goed begin natuurlijk, maar een elektrische boiler verbruikt wel veel energie. Een gemiddeld huishouden verbruikt bijna 1.900 kWh per jaar. Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Overweeg daarom een zonneboiler. Deze verwarmt je woning door middel van de warmte die wordt opgevangen via de zonnepanelen. Dan ben je én (gedeeltelijk) van het gas af én wek je zelf duurzame energie op.
Pomp vloerverwarming
Voor de pomp van de vloerverwarming geldt ook dat deze behoorlijk wat energie verbruikt, tenzij er een pompschakelaar is geplaatst tussen de pomp en het stopcontact. De schakelaar zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als dat nodig is. Daarmee verbruik je jaarlijks al snel 700 kWh aan onnodige energie. Zonder deze schakelaar draait de pomp namelijk 24/7 en verbruikt dus ook de hele dag energie. Vooral bij de wat oudere pompen kan de schakelaar nog wel eens ontbreken.
Luxeartikelen
Ook de nodige luxeartikelen vragen veel stroom. Helaas voor bierdrinkers slecht nieuws. De beertender is een energieslurper als je wil dat deze ieder moment van de dag een koud biertje tapt (500 kWh per jaar). Dan kun je beter de oude koelkast gebruiken om je bier koud te houden (380 kWh per jaar). Hoewel het voor de portemonnee loont om – als er toch een tweede koelkast aanwezig moet zijn – een nieuwer exemplaar aan te schaffen. Ook de airconditioning (160 – 430 kWh per jaar) en een groot plasma tv-scherm (490 kWh per jaar) stuwen de jaarrekening behoorlijk omhoog.
Vijverpompen en aquaria
Visliefhebbers zijn ook grootverbruikers. Vijverpompen en tropische aquaria vragen veel energie. Voor de vijverpomp ligt het er wel aan hoe groot de vijver en dus de pomp is. Een lichte waterpomp die het hele jaar aanstaat verbruikt gemiddeld 180 kWh. Voor een grote pomp kom je al snel aan de 1.800 kWh per jaar. Heb je naast je vijver ook nog een goed gevuld tropisch aquarium in de woonkamer staan, dan is dat al snel goed voor een verbruik van zo’n 1.000 kWh per jaar.
Wanneer je bewuster wordt van alle elektriciteit die je verbruikt, bedenk dan ook direct of je het echt nodig hebt en hoe je het gebruik ervan zo zuinig mogelijk kunt maken. Ieder tientje dat je kunt besparen is er één, toch?
Onze klanten geven ons een 9!
Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.
KlantbeoordelingenOp de hoogte blijven van ons woningaanbod?
Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.
Maak een zoekprofiel aan