HuizenmarktDiensten Rik Feijen 12 mei 2021

Waarom een bouwkundige keuring bij aankoop huis?

Voordat je een huis gaat kopen wil je jezelf zoveel mogelijk zekerheid geven. Het is immers veel geld dat je moet betalen om jouw droomhuis in bezit te krijgen en dan wil je niet voor nare verrassingen komen te staan. Een van de mogelijkheden die je hebt om jouw onzekerheden uit de weg te gaan, is door het aanvragen van een bouwkundige keuring van het huis. De gebreken van het huis komen aan het licht en je kunt bepalen of je de koop door laat gaan of toch op zoek gaat naar iets anders. Maar waarom zou je deze nou precies laten doen? Lees snel verder en ontdek.

De bouwkundige keuring van het huis uitgelegd

Een bouwkundige keuring van een huis kan meer dan je in eerste instantie gedacht had. Met deze keuring wordt namelijk alles aan het licht gebracht dat het huis mankeert. Denk daarbij aan schades en achterstallig onderhoud. Afhankelijk van de hoeveelheid reparaties die uitgevoerd moeten worden, zal er een bepaald bedrag aan gekoppeld worden. De bedragen zijn gemiddelden waar je aan kunt gaan denken. Hoewel er vaak bij de advertentie van de makelaar al een aantal reparaties gemeld staan, kan er nog een lange lijst aan toegevoegd worden. Je moet dan bepalen of je de woning nog altijd wilt hebben of dat je toch afziet van de koop.

Asbest opsporen voor een veiligere woning

De bouwkundige keuring van een huis brengt dus niet alleen de kleine aandachtspunten aan het licht, maar ook de grotere aandachtspunten. Eigenlijk alle nodige verbouwingen staan voor jou op papier. Bij de inspectie wordt op een aantal punten gelet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van asbest. Bij de oude huizen is er vaak asbest in de woning te vinden. Dit is niet alleen bij het schuurtje, maar ook bij een trapkast of bij een oude cv-ketel. Je hoeft het niet altijd direct te laten verwijderen, maar je moet wel weten waar het zit voor wanneer er problemen zijn. Asbest zal in de toekomst wel moeten verdwijnen. Je zult daarom alvast rekening moeten houden met de aanwezigheid.

Elektra en andere gebreken in oude woningen

Bij de bouwkundige keuring van een huis wordt ook gekeken naar de klussen die al geklaard zijn. De oude bewoners kunnen bijvoorbeeld ook zelf bepaalde reparaties uitgevoerd hebben. Maar op welke manier is dit dan gebeurd? Wanneer er een enthousiaste klusser aan de slag is gegaan, kan het er namelijk ook voor zorgen dat er gevaarlijke situaties kunnen zijn. Neem de elektra. Als dit niet op een goede manier aangelegd is, kan dit op den duur voor problemen gaan zorgen. Deze gebreken moeten voor de koop al opgespoord worden, zodat je er nog tijdig verandering in aan kunt brengen. Wanneer het niet veel gaat kosten, kun je doorgaan met de koop. Anders is het wellicht verstandiger om van de koop af te zien.

Kleine reparaties om grote schade te voorkomen

Hoewel deze zaken voornamelijk met oude huizen te maken hebben, zijn er ook veel gebreken die bij nieuwe woningen aan het licht komen. De bouwkundige keuring moet daarom ook bij nieuwe woningen uitgevoerd worden. Hierbij gaat het niet alleen om elektra en asbest, maar kan het ook al met het kitwerk te maken hebben. Tegelwerk kan ook los komen te zitten. Het onderhoud is noodzakelijk, ondanks dat je dit in eerste instantie niet gedacht had. Dit is direct herstel en brengt vaak een lagere kostenpost met zich mee dan wanneer je het uitstelt en een grotere schade op gaat lopen.

De keuring gebruiken voor onderhandeling

De bouwkundige keuring kan daarom grote gevolgen hebben. Wanneer je deze keuring in de koopakte als ontbindende voorwaarde laat zetten, kan het er bijvoorbeeld toe leiden dat je afziet van de koop. Echter geeft het ook houvast. Je weet immers precies welke verbouwingen jou te wachten staat om de woning geheel naar wens te kunnen krijgen. Je krijgt een goed overzicht van de kosten, waardoor je ook hiermee weet wat jou allemaal te wachten staat. Je kunt dan bekijken of het binnen jouw budget gaat passen en kunt eventueel zelfs nog onderhandelen met de verkoper omdat het huis minder waard is dan geschat is door een taxateur.

Voor de koop de keuring uitvoeren

De bouwkundige keuring kan daarom altijd het beste voor de koop plaatsvinden. Achteraf sta je immers voor grote verrassingen en kan het zijn dat je meer geld kwijt bent geweest voor jouw nieuwe woning dan nodig. Het versterkt tegelijkertijd jouw positie bij de onderhandelingen, omdat je bewijs hebt dat je minder kunt gaan betalen voor de aankoop. Hoewel je dit het liefste allemaal zelf uit wilt gaan voeren en ook de klussen wellicht zelf gaat doen, is het wel verstandig om de keuring mee te nemen naar de verkoper. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid blijft.

De goede voorbereiding met voordelen

Met de bouwkundige keuring kun je voor jezelf dus veel voordelen behalen. Wanneer je deze goed laat uitvoeren zorg je er niet alleen voor dat je jezelf veel geld bespaart, maar ook dat je op voorhand al weet welke reparaties er uitgevoerd moeten worden om het huis gehele naar wens te kunnen krijgen. Bereid je daarom altijd voor op de keuring en het uiteindelijke rapport.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan