Bart Pype 15 juni 2018

Zelf huis verkopen stappenplan

Je wilt zelf je huis verkopen, maar hoe pak je dit aan? Je huis verkoopklaar maken, foto’s maken, bezichtigingen plannen, onderhandelingen voeren en het papierwerk voor de koopovereenkomst. Er moet veel geregeld en gedaan worden waardoor je het overzicht misschien kwijtraakt. Daarom helpen we je met dit stappenplan een eindje op weg, zodat jij je huis zo snel mogelijk verkoopt!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je je huis te koop zet moet de vraagprijs worden vastgesteld. Hierbij moet je rekening houden met onder andere het bouwjaar, de woon- en perceeloppervlakte en de staat van je woning. Om te checken of je vraagprijs marktconform is en je kansen in te schatten kun je op Funda kijken naar het woningaanbod bij jou in de buurt. Je kunt, tegen betaling, ook via het Kadaster de recente aankoopprijzen van huizen bij jou in de buurt opvragen. Een andere manier om de vraagprijs van je woning vast te stellen is door een makelaar een waardebepaling uit te laten voeren. Zorg dat je ook een ondergrens van de vraagprijs afspreekt met jezelf. Dat komt weer van pas bij de onderhandelingen.

Wanneer je de vraagprijs hebt bepaald zul je je woning verkoopklaar moeten maken. Dit houdt in dat je wellicht wat noodzakelijke reparaties moet doen en je huis voorbereidt op de bezichtigingen. Zijn je huis en tuin schoon en opgeruimd? Dan is het tijd om foto’s en/of een video van je huis te (laten) maken en je huis te koop te zetten!

Tip: als verkoper ben je verplicht om uiterlijk bij de overdracht van je woning een definitief energielabel aan de koper te geven. Met een energielabel kan de koper zien hoe energiezuinig de woning is. Begin 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Voor de verkoop moet dit energielabel omgezet worden in een definitief energielabel. Deze kun je met je DigiD aanvragen op energielabelvoorwoningen.nl.

Stap 2: Promotie

Om kijkers te trekken is een verkoopbord in de tuin zetten niet genoeg. Maak daarom een advertentie op social media en vraag je netwerk deze te delen. Zo laat je zo veel mogelijk mensen weten dat je huis te koop staat. Zorg dat je advertentie een leuke tekst over je woning en duidelijke foto’s bevat.

Om er zeker van te zijn dat jouw woning bij huizenzoekers onder de aandacht komt is Funda een bekende optie. Helaas kun je dit niet zelf doen. Hier heb je een erkende makelaar voor nodig. Mocht de verkoop van je huis na een tijdje niet zo lekker verlopen, dan kun je overwegen toch een makelaar in te schakelen.

Stap 3: Bezichtigingen

Zelf je huis verkopen betekent dat je zelf de bezichtigingen gaat doen. Zijn er belangstellenden die je huis willen bekijken? Plan de bezichtigingen dan het liefst overdag bij zo veel mogelijk daglicht en zorg dat het huis een frisse indruk geeft. Een opgeruimd huis oogt ruimer. Daarnaast kun je eventueel wat informatie klaarleggen om mee te geven aan de potentiële kopers, zoals een plattegrond met afmetingen en een lijst met roerende zaken.

Stap 4: Onderhandelingen

Zijn er serieuze belangstellenden en doen ze een bod? Dan gaan de onderhandelingen van start. Je kunt het bod accepteren, afwijzen of een tegenbod doen. Onderhandel met je minimum verkoopprijs in je achterhoofd en bepaal of je wellicht bereid bent om wat water bij de wijn te doen. Door van tevoren na te denken over hoe ver je wilt gaan is het onderhandelen een stuk makkelijker. Daarnaast is het belangrijk om te kunnen beargumenteren waarom de potentiële kopers voor jouw huis moeten gaan. Deze kun je benadrukken in de onderhandelingen. Onderhandelen namelijk doe je niet alleen over de prijs, maar ook het goede onderhoud, de overdrachtsdatum of roerende zaken spelen een rol.

Stap 5: Koopovereenkomst

Als de onderhandelingen zijn geslaagd moeten alle afspraken in een schriftelijke koopovereenkomst vastgelegd worden. Hierin staan de koopprijs, datum van overdracht, afsprak over roerende zaken, bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden. Als beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend is de koop geldig.

Stap 6: Overdracht

Om de overdracht in orde te maken ga je samen met de kopers naar de notaris om de leveringsakte te ondertekenen. Hier overhandig je de sleutels van de woning aan de kopers en is je huis officieel verkocht!

Zelf verkopen met een makelaar

Met dit stappenplan hebben we je hopelijk een goed beeld kunnen geven van het verkoopproces. Wil jij ook zelf je huis verkopen, maar zou je wel wat hulp kunnen gebruiken van een makelaar? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Easie. Met Easie verkoop je je huis op jouw manier en bepaal je zelf hoeveel hulp je daarbij nodig hebt van een makelaar!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan