Nieuws Anne Fleur Kolthof 7 juli 2023

Zonwering helpt energie te besparen

De afgelopen weken zijn we weer getrakteerd op zonovergoten dagen en broeierige nachten. De zomer brengt soms hoge temperaturen met zich mee. Verkoeling zoeken in huis is dan wel zo fijn. Maar een airco of een ventilator dag en nacht aan hebben staan, kan veel energie vreten. Dat is zonde als je energie wil besparen. Kies daarom eens voor een goede zonwering van de Zonweringfabriek, want daarmee geniet je van een koel huis en van een mooie gevelversiering.

Zonwering weert de zon

Zonwering doet precies wat de naam aangeeft: de zon weren. Er zijn verschillende manieren waarop je schaduw creëert voor je woning of terras. Zo zijn er luifels, ook zonneschermen genaamd, screens en rolluiken.

Iedere soort zonwering geeft je huis een andere uitstraling. Daarom is het goed om bewust te kiezen voor het type zonwering wat het beste past bij je huis.

De luifel; zonwering van bovenaf

Een luifel of zonnescherm biedt zonwering van bovenaf. Je kan er met gemak een dak boven je terras mee creëeren. Er zijn veel verschillende soorten luifels en zonneschermen.

Van valluifels, die vooral leuk staan bij individuele ramen, tot aan grote schermen die het hele terras in de schaduw laten vallen. Het geeft je daarnaast wat extra privacy, omdat buren je niet van bovenaf in de tuin kunnen zien zitten.

Rolluiken; een dicht uiterlijk

Rolluiken zijn ideaal als je je huis echt wil verduisteren. Dat is bijvoorbeeld fijn als je in een echt donkere slaapkamer wil slapen. Rolluiken kun je voor de helft dichtdoen als je dat wenst. Doordat je het huis afsluit hou je warmte binnen in de winter – dat bespaart weer in de stookkosten – en warmte buiten in de zomer.

Rolluiken hebben dus zeker een fijne functie. Echter kan het een heel hermetisch afgesloten uiterlijk aan je woning geven.

Screens; hou het huis koel

Ben je naarstig op zoek naar verkoeling in huis, maar wil je niet het huis direct verduisteren – zoals rolluiken dat doen? Kies dan eens voor zonnescreens. Deze houden bij warm weer tot zo’n 85 procent van het zonlicht en de warmte buiten, terwijl je zelf gewoon van een prachtig uitzicht geniet. Screens zijn namelijk gemaakt van een speciale zonwerende stof die zonlicht filtert. Ze zijn net als rolluiken individueel in ramen te monteren.

Zo kun je bijvoorbeeld de ene kant van het huis wel verduisteren als daar de zon op staat en de andere kant even niet. Screens zijn minder afsluitend dan rolluiken, waardoor je huis een meer open uitstraling houdt aan de gevelkant. Echter beperk je wel de inkijk van buitenaf. Heb je veel en grote ramen in huis, dan kan dat heel welkom zijn.

Energiebesparend

Of je nu kiest voor een luifel, rolluik of screen, deze drie typen zonwering helpen je om energie te besparen. Doordat het minder warm in huis wordt, hoef je minder energie voor ventilators, airco’s en dergelijke te gebruiken.

Daarnaast kun je door middel van zonwering gewoon lekker de deuren en ramen openzetten om het huis te kunnen ventileren. Dit is namelijk heel belangrijk om de lucht in huis te recyclen, vooral als het zo warm is. Dankzij zonwering voor de ramen kan dat gewoon.

Vermindert schittering in huis

Werk je thuis met warme dagen of wil je juist naar sport kijken op de televisie dan kan zonlicht veel schittering geven op beeldschermen. Met rolluiken verduister je het huis, maar als je toch nog iets van natuurlijk licht in huis wil, dan kies je voor screens. Doordat deze het zonlicht filteren kun je gewoon naar je beeldschermen kijken, zonder schittering. Zo zit je lekker met je laptop bij het raam, zonder met de ogen te hoeven knijpen.

Let op het uiterlijk van de gevel

Zonwering bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van je woning. Het is daarom belangrijk dat je iets kiest wat past bij je gevel. De standaardkleur is vaak antraciet of zwart, maar je kan ervan uit gaan dat zonwering in een andere kleur dezelfde isolerende en verduisterende werking heeft.

Vind je zwart en antraciet te streng of modern voor een screen of luifel, dan kun je gewoon kiezen voor crème, wit of lichtgrijs. Met een bijpassende omkasting natuurlijk. Voor je zonnescherm kan je zelfs een gestreept dessin kiezen. De filtering van de zon zal gewoon hetzelfde zijn.

Dit geldt overigens ook voor rolluiken. Er zijn verschillende kleuren om uit te kiezen naast standaard zwart behoren groen, wit en blauw tot de mogelijkheden, waardoor de zonwering perfect aansluit bij de look van je huis. Kies voor je woning voor eenzelfde soort zonwering, dus of screens of rolluiken. Deze kunnen wel gecombineerd worden met een zonnescherm.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan