Nieuws Anne Fleur Kolthof 5 juli 2023

5 Tips om je haag mooi te houden

Een mooie haag kan een prachtige toevoeging zijn aan je tuin. Het biedt privacy, creëert een groene omgeving en voegt structuur toe aan je buitenruimte. Maar net als bij andere planten en bomen, kan ook een haag te maken krijgen met verschillende uitdagingen. In dit artikel geven we handige tips over hoe je jouw haag mooi kunt houden door het bestrijden van ongedierte, ziekten, correct snoeien, water geven en bemesten.

Ongedierte bestrijden

Het is niet ongewoon dat ongedierte zich nestelt in hagen. De meest voorkomende plaaginsecten zijn luizen, rupsen en mijten. Deze insecten kunnen schade toebrengen aan de bladeren en takken van de haag. Om ze effectief te bestrijden kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden op basis van neemolie of pyrethrum.

Zo kan het bij een taxushaag voorkomen dat de haag aangevreten wordt. Mogelijk heb je dan last van de taxuskever, of eigenlijk de larven daarvan. Om te voorkomen dat je haag helemaal kaal wordt, moet je de taxuskever bestrijden. Dat kan met een bestrijdingsmiddel, maar ook bijvoorbeeld met een paar kippen! Dan krijg je er nog lekkere eieren voor in de plaats.

Daarnaast kun je preventieve maatregelen nemen om ongedierte af te weren. Dit kan bijvoorbeeld door het planten van bepaalde kruiden of bloemen rondom de haag. Knoflook is bijvoorbeeld een echt wondermiddel. Door knoflook te koken en dit water op je hagen te spuiten met een plantenspuit, houd je de meeste plaagdieren, zoals slakken en kevers, op een afstand.

Ziekten voorkomen

Net als andere plantensoorten kunnen hagen ook worden getroffen door verschillende ziekten. Een veel voorkomende ziekte is schimmelziekte, die vaak wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid of slechte drainage in de grond. Om schimmelziekten bij planten en heesters te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant of struik voldoende luchtcirculatie heeft en dat de grond goed gedraineerd is, zoals bij een plantenbak zonder bodem. Wanneer je tuin erg vochtig is, kun je eventueel drainagebuizen aanleggen.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van preventieve fungiciden om de kans op schimmelinfecties te verminderen. Het regelmatig inspecteren van je haag op symptomen van ziekten, zoals verkleurde bladeren of bruine plekken, kan helpen om snel in te grijpen en eventuele verspreiding te voorkomen. Om ziekten te voorkomen is het ook van belang om de kwaliteit van de grond in de gaten te houden. Zo kan het nodig zijn om kalk te strooien of te bemesten.

Bemesten

Om ervoor te zorgen dat je haag alle essentiële voedingsstoffen krijgt, is het belangrijk om regelmatig meststoffen toe te dienen. Kies een meststof die specifiek geschikt is voor hagen en volg de instructies op de verpakking voor dosering en toepassing. Maar, overbemesting moet natuurlijk ook worden vermeden, omdat dit schade kan veroorzaken aan de wortels van je haag. Een algemene richtlijn is om één keer per jaar in het voorjaar een langzaam werkende meststof toe te passen.

Correct snoeien

Het snoeien van je haag is essentieel voor het behoud van zijn vorm en gezondheid. Het beste moment om je haag te snoeien, hangt af van de specifieke soort. Over het algemeen wordt aanbevolen om hagen twee keer per jaar te snoeien: in het voorjaar en aan het einde van de zomer.

Bij het snoeien is het belangrijk om gebruik te maken van scherpe en schone gereedschappen. Hiermee minimaliseer je beschadigingen aan takken en bladeren, wat kan leiden tot infecties of groeiproblemen.

Bij jongere hagen moet je ervoor zorgen dat je niet te veel weg snoeit, omdat dit de groei kan belemmeren. Bij oudere hagen mag je wat meer terugsnoeien om de vorm en dichtheid te behouden.

Water geven

Een goede waterhuishouding is cruciaal voor de gezondheid van je haag. Vooral in droge periodes kan het nodig zijn om extra water te geven. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar te veel water is ook niet goed, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Het beste moment om je haag water te geven is in de vroege ochtend of late avond, wanneer verdamping minimaal is. Geef langzaam en diep water, zodat het goed doordringt tot aan de wortels van de haag.

Kortom, een mooie haag is een waardevermeerdering voor je tuin, maar vereist wel wat aandacht en verzorging. Inspecteer je haag regelmatig en geef de zorg die het nodig heeft op het juiste moment. Snoei twee keer paar jaar en bemest een keer paar jaar en jouw haag zal je bedanken door er mooi bij te staan. Met deze tips kun je jarenlang genieten van een prachtige groene omheining van je tuin!

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,3 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan