Nieuws Anne Fleur Kolthof 28 februari 2024

Wat is een stompe binnendeur?

Een stompe binnendeur is een type deur dat in Nederland veel wordt gebruikt in woningen en gebouwen. Het verschil tussen een stompe binnendeur en een opdekdeur zit hem in de manier waarop deze op het kozijn wordt gemonteerd. Bij stompe binnendeuren valt de deur volledig in het kozijn, terwijl bij een opdekdeur een gedeelte van de deur op het kozijn valt.

Verschillende soorten deuren

Er zijn verschillende soorten deuren die je kunt overwegen bij het kiezen van een nieuwe binnendeur. Naast stompe en opdekdeuren zijn er bijvoorbeeld ook paneeldeuren, glazen deuren en schuifdeuren. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Stompe binnendeuren

Stompe binnendeuren worden vaak gekozen vanwege hun strakke en moderne uitstraling. Ze vallen volledig in het kozijn, wat zorgt voor een naadloze overgang tussen deur en wand. Daarnaast zijn stompe binnendeuren verkrijgbaar in diverse designs en materialen, waardoor er altijd wel een stijl is die bij jouw interieur past.

Opdekdeuren

Opdekdeuren hebben als voordeel dat ze snel en eenvoudig te plaatsen zijn. Doordat een gedeelte van de deur op het kozijn valt, is er minder zaagwerk nodig en is de montage vaak sneller dan bij stompe deuren. Opdekdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende designs en kunnen een speelse touch aan je interieur geven.

Paneeldeuren

Paneeldeuren zijn klassiek en tijdloos. Ze bestaan uit meerdere panelen die samen een mooi patroon vormen. Deze deuren passen goed bij een landelijke of traditionele interieurstijl.

De voordelen van een stompe binnendeur

Bij het kiezen en plaatsen van een binnendeur zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de stijl en uitstraling van de deur. Een binnendeur speelt namelijk een grote rol in het interieur van je woning en kan de sfeer bepalen. Kies dus een deur die past bij jouw persoonlijke smaak en de rest van je interieur.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de functionaliteit van de deur. Wil je bijvoorbeeld een deur met veel glas om lichtinval te bevorderen? Of juist een deur met geluidswerende eigenschappen voor bijvoorbeeld een kantoorruimte? Bedenk ook of je deur moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, zoals brandwerendheid. Let bij het plaatsen van de deur ook op de afmetingen en de draairichting.

Zorg ervoor dat de deur goed past in het kozijn en dat deze naar de juiste kant opendraait. Ook is het verstandig om te controleren of het kozijn geschikt is voor de gekozen deur.

Tips bij het afhangen van een stompe binnendeur

Om een stompe binnendeur af te hangen, begin je met het controleren van de pasvorm en het schaven indien nodig, waarna je de scharnieren op de juiste hoogte en afstand van de rand plaatst, rekening houdend met de draairichting van de deur. Vervolgens til je de deur in de opening, zorg ervoor dat deze waterpas staat en bevestig je de scharnieren stevig aan het kozijn met behulp van schroeven.

Het is belangrijk om tijdens het uitvoeren nauwkeurig te werken om ervoor te zorgen dat de deur soepel opent en sluit en stevig op zijn plaats blijft hangen. Twijfel je, dan kun je dit beter laten doen door een echte vakman weten we uit ervaring.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan