Diensten Elise  29 juli 2022

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Wat is een waardebepaling?

Bij een gratis waardebepaling komt er een makelaar bij jou thuis om de woning te bekijken. Je maakt samen met de makelaar een rondje door het huis en neemt de bijzonderheden door. De waarde van jouw woning wordt tijdens een waardebepaling gebaseerd op de (lokale) huizenprijzen, het perceel- en woonoppervlakte, in welke omgeving jouw woning ligt en in welke staat jouw woning is. Daarnaast wordt er gekeken naar bijzonderheden, zoals eventuele bouwkundige gebreken, een laatste schilderbeurt of renovaties.

Een waardebepaling is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast. Een waardebepaling kun je echter niet gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek te verkrijgen, onroerend goed te waarderen t.b.v. een erfenis of de waarde door te kunnen geven aan de notaris/advocaat bij een echtscheiding. Daarvoor dien je een taxatie te laten uitvoeren.

Wat is een taxatie?

Wanneer je een huis wil gaan kopen heb je mogelijk een hypotheek nodig. Om de hypotheek helemaal geregeld te krijgen heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. De bank of een eventueel andere geldverstrekker wil, alvorens ze een hypotheek verlenen, eerst de waarde weten van jouw woning. En of dat in verhouding staat tot het hypotheekbedrag dat gewenst is. Tijdens een taxatie komt een van onze deskundige taxateurs naar jouw woning kijken om de marktwaarde te bepalen. Er wordt dan uitgebreider naar de woning gekeken, er worden foto’s gemaakt en de makelaar gaat op kantoor op zoek naar informatie vanuit het kadaster. Bij appartementen heeft hij alle documenten nodig van de Vereniging van Eigenaren etc.

Bij een taxatie is er dus veel meer benodigd aan documentatie om tot een juiste waarde te komen en daarom is het rapport ook behoorlijk uitgebreid. Het rapport is dus niet alleen gebaseerd op de ligging, de inhoud, het perceel- en woonoppervlakte, de bouwkundige kwaliteiten en de kadastrale gegevens. Nadat de taxateur zijn rapport heeft opgesteld, wordt deze ingestuurd naar het validatie-instituut. Daar wordt het rapport tot in detail gecheckt. Is het rapport akkoord bevonden, dan keurt het instituut het rapport goed, waarna het vaak direct naar jou als klant gemaild wordt, maar ook direct naar de hypotheekverstrekker.

Andere situaties waarvoor een taxatierapport nodig zou kunnen zijn is; voor een belastingopgave, een erfenis, een bezwaar tegen de WOZ-waarde of een echtscheiding.

Waar moet je rekening mee houden bij een taxatierapport?
- Het taxatierapport moet recent zijn, maximaal zes maanden.
- Het moet een officieel taxatierapport zijn, geen kopie.
- Het taxatierapport dient gevalideerd te worden door een validatie-instituut
- Het taxatierapport moet worden gedaan door een onafhankelijke taxateur
- Het taxatierapport dient van een officiële handtekening te zijn voorzien.

Wanneer wordt er getaxeerd bij verkoop van een woning?

Nadat de koopovereenkomst is getekend, wordt vaak pas de taxatie uitgevoerd. De verkoper en koper zijn dan tot overeenstemming gekomen over de koopprijs van de woning en een taxateur heeft een getekende koopovereenkomst nodig om deze toe te kunnen voegen aan zijn taxatierapport. Zodra de koper een hypotheek nodig heeft, zal zijn of haar geldverstrekker vragen om een gevalideerd taxatierapport. Wij raden aan om de taxatie, na overeenstemming, zo snel mogelijk te laten uitvoeren!  

Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

Het grote verschil is dat een waardebepaling altijd gratis is en aan een taxatie kosten zijn verbonden. Daarnaast is het advies van een waardebepaling vrijblijvend en zijn er geen rechten aan ontleend.

Een taxatierapport is een officieel rapport en bindend. Er worden bepaalde eisen gesteld en gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI), dit is niet het geval bij een waardebepaling. Het allerbelangrijkste is dat je met een taxatierapport een hypotheek kan aanvragen, oversluiten of verhogen. Met het adviesrapport van een waardebepaling is dit niet mogelijk en wordt er alleen gekeken naar de waarde van jouw woning.

Wat kost een taxatie?

De kosten van een taxatie verschilt tussen een woning of een appartement en met of zonder verbouwing.

Kosten taxatie:
Taxatie appartement zonder verbouwing € 799,- incl. btw
Taxatie appartement met verbouwing € 899,- incl. btw
Taxatie woonhuis zonder verbouwing € 749,- incl. btw
Taxatie woonhuis met verbouwing € 849,- incl. btw

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw woning? Wij plannen graag een geheel vrijblijvend waardebepaling in bij jou thuis. We nemen graag de tijd om al je vragen te beantwoorden. Wij begrijpen namelijk heel goed dat jouw ‘thuis’ van onschatbare waarde is en je zo hoog mogelijk vraagprijs wilt zien. We halen de onderste uit de kan voor jou!

Heb je een officieel taxatierapport nodig? Dan kunnen wij jou ook verder helpen, neem gerust contact met ons op! Wij zijn gevestigd in Den Bosch, Helmond en Eindhoven. We mogen in een cirkel van 20 km taxeren vanaf de vestiging.

terug naar overzicht

Onze klanten geven ons een 9!

Bij vb&t Makelaars staan jouw wensen altijd voorop. Daarom worden we door onze klanten beoordeeld met een 9,2 Benieuwd waarom? Bekijk de beoordelingen.

Klantbeoordelingen

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan